Basit Roket Nasıl Yapılır?

bottle rocket cone | Our Kid Things
Bu yazıda sizlere basit roket nasıl yapılır onu anlatacağım. Uzaya gönderilen roketlerin başarılı olma ihtimali gibi sizin yaptığınız roketinde başarılı olma oranı oldukça düşüktür,  bunu belirtmek istedim eğer pes etmeyip tekrar tekrar yapacak olursanız her seferinde hatanızı düzeltirseniz en sonunda başaracağınızı söylemekte fayda var.

1-Roketin yakıtını koymak için yakıt haznesi yapınız.

Bu kutunun ısısının yüksek olmasında fayda var çünkü yakıtı yaktığınız zaman içerde yüksek derecede sıcaklık oluşacak eğer karton veya kağıttan yapacak olursanız vay halinize. Size tavsiyem erime ısısı yüksek malzemeler seçin(demir, alüminyum,bakır vb) Yakıt haznesinin altında itici olarak kullancağınız gazın çıkışı için bir delik bulunmalı. Bu deliği maketinizin boyuna göre göz kararı ayarlamalısınız eğer çok büyük olursa havaya kaldıracak kadar itici güç yapamaz eğer çok küçük olursada ya dağılır yada güçsüz kalır.

2-Roketin yakıtını  yapın.

Roket yakıtları ikiye ayrılır: Katı ve Sıvı. Biz daha güçlü ve daha kolay bulunabilir olduğundan katı yakıtı tercih edeceğiz. Katı yakıtların en büyük avantajı az önce söylediğim gibi kalkışlarda oldukça güçlü olması. bundan dolayı uzay roketlerinde çoğu zaman kalkış sırasında katı yakıt kullanılır ve daha sonra bu katı yakıtın bulunduğu yer ana gövdeden ayrılır ve dünyaya geri gelir geri kalan kısımda ise sıvı yakıt vardır, bu yakıt daha çok kontrol edilebilir olduğundan uzayda daha rahat kullanılabilir.
roketin yakıtını yapmak için kısaca:
%62 Potasyum Nitrat (KNO3)
%38 Toz Şeker
(Eğer isterseniz demir tozuda kullanabilirsiniz fakat demir tozu ısıyla karşılaşınca alev aldığından daha tehlikelidir.)
daha sonra bu malzemeleri bir tavaya boşaltıp ocakta karıştırıyorsunuz(Ateşe değmemeli eğer değerse yangın çıkabilir, kıvılcıma bile değmemeli)(tavanızın eski olmasını tavsiye ederim) ve  jöle gibi bir kıvama gelene kadar karıştırıyorsunuz. Jöle kıvamına geldikten sonra onu yakıt haznenize koyuyorsunuz ve KESİNLİKLE ateşle temas ettirmeden roketinizin maketine yerleştiriyorsunuz.

3-Roketinizin maketini yapın.

Roketinizin yakıtını ve deposunu yaptıktan sonra onları yerleştirecek bir maket yapın fakat çok uğraşmanızı tavsiye etmiyorum çünkü eğer işe yararsa ve kartondan yaptıysanız çoğu yanacaktır. Eğer metalden yapacaksanız internette bunun için bazı parçalar satılıyor(egzoz, fırlatma rampası vs.) maketi yaptıktan sonra yakıt haznesini yerleştirip basit bir tane fırlatma rampası görevini görebilecek bir çıta bulup rokete bantlıyorsunuz.

Size Birkaç tane roket yapılışıyla ilgili video bırakıyorum:


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.