Dünyaya Benzeyen Yaşanabilir Gezegenler


Dünyamızın kaynaklarının sınırlı olduğunu hepimiz biliyoruz. İllaki bir gün Dünyadan göç etmemiz gerekicek, o zaman yeticek teknolojimiz olucak mı bilemeyiz. Fakat göç etme durumu olursa yüksek ihtimal Dünyaya en çok benzeyen gezegene olucaktır. İşte Dünyaya benzeyen keşfedilmiş ve yaşanabilir bazı gezegenler.


1-Kepler 438b (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.88)
Dünya'dan 470 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegen. Lyra adındaki bir takımyıldızında bulunan Kepler 438 isimli kızıl cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyor.  Gezegende oluşan şiddetli rüzgarların nedenini kısaca açıklamak gerekirse gezegenin atmosferik yapısında bulunan sodyumun, konumu bakımıyla bir bölümü daha fazla ısınan Kepler 438b'de hızlı bir şekilde hareket etmesi. Bilim adamlarının hesaplamalarına göre bu rüzgarların hızı, saatte 8500 kilometre.

2-Kepler 442b (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.84)
Kepler 442b, Dünyaya benzeyen bir ötegezegendir. Lyra takım yıldızının bir gezegenidir. Dünyadan yaklaşık 1.206 ışık yılı uzaktadır. Kepler 442b'nin kütlesi ve yerçekimi dünyadan daha büyüktür. Yer çekimi Dünya'dan %30 daha fazladır yani dünya 100 kilo olan biri Kepler 442b'de 130 kilo olur. Gezegenin yörüngesinde bir tam turu 112.3 gündür. Dünya'nın Güneşten aldığı güneş ışığının %70'i kadarını alır.

3-Kepler 440b (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.75)
Kepler 440b, yaşanabilir bölge içinde olan bir süper dünya ötegezegendir. Dünya'nın yarıçapından 1.86 kat daha büyüktür. Bir yılı 101 gündür. Gezegenin yüzeyinde sıvı suyun mevcut olma ihtimali yüksektir.

4-Kepler 186f (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.61)
Dünyadan 500 ışık yılı uzak bulunan  kırmızı cüce yıldız Kepler 186'nın yörüngesinde bulunan bir ötegezegendir. Dünya ile benzer yarıçapa sahiptir ve yıldızının yaşanabilir bölgesindedir. Yarıçapı Dünyadan %11 fazladır. Kepler 186f'nin yörüngesinde bir turu 129 gündür. Kepler 186f'nin yıldızı 4 farklı gezegene ev sahipliği yapmakta. Ayrıca Kepler 186f'nin eksen eğikliği çok az olduğundan Dünyadaki gibi mevsimlerde oluşmayacaktır.

5-Proxima Centauri B (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden //)
Proxima Centauri B, soğuk kırmızı ev sahibi yıldızının etrafındaki bir turunu 11 günde tamamlıyor, gezegenin yüzey sıcaklığı ise suyun sıvı halde kalabilmesini sağlıyor. Bu kayalık dünya Yeryüzü’nden biraz daha büyük ve bize en yakın ötegezegen. Güneş Sistemi’ne dört ışık-yılından biraz daha uzakta bulunan Proxima Centauri adlı kırmızı-cüce yıldız Güneş’ten sonra Yeryüzü’ne en yakın yıldız konumundadır.

6-Gliese 667 Cc (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.84)
Bu gezegen yıldızının yaşanabilir alanında yer almakta. Gezegen, dünyadan 22 ışıkyılı uzaktaki bir “kırmızı cüce yıldız”ın yörüngesinde, Gliese 667Cc’nin dünyanın yaklaşık 4 buçuk katı büyüklüğünde, katı bir gezegen olduğunu keşfettiler. Gezegenin kendi kırmızı cüce yıldızından aldığı ışınların, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışınlara nazaran yüzde 10 daha az olduğunu hesap ediyor. Bununla beraber Dünya’ya yakın miktarlarda enerji alıyor.

7-Kepler-22b (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.81)
Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip.  Bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip bir yıldızın yörüngesinde, dolanıyor. Yıldıza olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye yakın. Yılıdzı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var. Tek sorun gezegenin büyüklüğünün dünyanın 2.4 katı olması. Bu büyüklük, gezegende yaşam ortaya çıkması ihtimalini düşüren bir faktör. Boyutu nedeniyle gezegenin Neptün gibi kaya çekirdeğe sahip bir gaz devi veya tamamen okyanusla kaplı bir su gezegeni olması mümkün.

8-Kepler-1649c (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden //)
Kepler-1649c isimli kırmızı cüce yıldız, bize 300 ışık yılı uzaklıkta. Kepler-1649c ise bu yıldızın yörüngesinde dönen bir öte gezegen. Dünyadan 1,06 kat daha büyük kayalık bir gezegen. Eğer üzerinde su varsa sıvı halde bulunuyor olabilir ki, bu da orada bir atmosfer var demektir.

9-GJ 357 D (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden //)
Güneş sisteminden 31 ışık yılı uzakta bir süper gezegendir. Dünya'dan yaklaşık 6 kat büyük gezegenin yıldızının, ‘Goldilocks’ olarak adlandırılan yaşanabilir kuşağındadır. GJ 357 d'nin yıldızına olan mesafesinin, atmosfer basıncının uygun olması halinde gezegenin yüzeyinde suyun sıvı halde bulunmasına olanak tanıyor. 

10-Kepler 296b (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden //)
Kepler-296 b, K-tipi bir yıldızın yörüngesinde dönen bir süper Dünya ötegezegenidir. Kütlesi Dünyanın 3.22 katıdır. Yıldızının etrafında tam turu 10 gün sürer. yıldızından uzaklığı  0.079 AU'dur (Dünya ile güneş merkezleri arası 1AU'dur).  Yarıçapı Dünyanın 1.61 katıdır

11-Kepler 62e (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.83)
Kepler 62e, yaşanabilir bölge içindeki bir süper ötegezegendir.  Dünya'dan yaklaşık olarak 1.200 ışık yılı uzaklıkta bulunur. Kepler-62e karasal veya okyanusla kaplı bir gezegen olabilir; ev sahibi yıldızın yaşanabilir bölgesinin iç kısmında yer alır. Yıldızının etrafında dönmesi 122 gün sürer. Çapı Dünyanın 1.60 katıdı

12-Mars (Bonus) (Dünyaya Benzerlik 1 üzerinden 0.64)
Marsı aslında koymamayı düşünüyordum çünkü yaşanabilir bir gezegen değildir, güneş sistemimizdeki yaşanılamaz gezegenlerden en yaşanabiliri olduğu için onu listeye aldım. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya’nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır. Mars, Dünya hariç tutulursa, halen Güneş Sistemi’ndeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak görülmektedir. Mars’ın yarıçapı Dünya’nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya’nınkinden daha az olup, hacmi Dünya’nın hacminin %15’i, kütlesi ise Dünya’nınkinin %11’i kadardır.


Sayfada geçen bazı kelimeler ve anlamları;

Cüce yıldız: Yarıçapı Güneş'inkinden küçük olan yıldız. Sıcaklığı rengini belirler (soğuk yıldızlar kırmızı, sıcak yıldızlar mavidir)
Öte Gezegen:Diğer yıldızların etrafında dönen gezegenlere ötegezegenler denir.
Süper gezegen: Süper gezegenin çok büyük bir gezegen olduğu, ancak özellikle gece gezegenindeki sabit yıldızlara göre hareket eden yedi ana cismin her birinin (tarihi) olduğu, özellikle de büyük bir süperjovyalı gaz devi olduğu. - ay, cıva, venüs, güneş, mars, jüpiter ve satürn

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.